luni, 28 martie 2011

Unirea Basarabiei cu România, marcată cu fast, dar şi cu proteste la Chişinău

birou notarial

Ziua Unirii Basarabiei cu România a fost marcată la Chişinău Ziua Unirii Basarabiei cu România a fost marcată la Chişinău / FOTO: basarabia91.net
Mai mulţi cetăţeni ai R. Moldova au depus duminică flori la mormintele celor care au votat actul de unire, în timp ce câţiva membri ai Partidului Patrioţii Moldovei au protestat în centrul Capitalei, relatează Publika TV.
Cei care au venit duminică la cimitir au adus flori, drapele ale Republicii Moldova şi României, sarmale şi vin. Au mers pe la mormintele fiecăruia dintre cei care au votat Unirea. Câţiva tineri din România au spus că au venit la Chişinău special pentru a marca această zi împreună cu tinerii din R. Moldova.
"Naţionalismul este printre cele mai sfinte sentimente care sunt date unui om să trăiască. Noi am venit tocmai mânaţi de acest sentiment şi vom veni de fiecare dată, atât timp cât ne va mai curge sânge în vene", a declarat Alexandru Costache.
Organizaţia de tineret a Partidului Liberal din R. Moldova a anunţat că va deschide un fond pentru a instala pietre comemorative la mormintele celor care au semnat actul de unire. "Ne propunem ca cel puţin tânăra generaţie să fie informată despre adevăraţii noştri eroi", a spus vicepreşedinte OTPL, Ion Bargan.
Între timp, câţiva membri ai Partidului Patrioţii Moldovei au organizat un flash-mob în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare. Ei au spus că acum 93 de ani, Basarabia a fost asuprită de statul român şi că alipirea nu a fost una benevolă. "În 1918, la 27 martie, Moldova a fost cotropită de România regală", a afirmat preşedintele "Patrioţii Moldovei", Mihail Garguz.
"Astăzi, 27 martie, coloana a 5-a a panromânismului de la Chişinău, reprezentată inclusiv de unele forţe politice de extremă-dreaptă, sărbătoreşte aşa-numita 'Unire' a Basarabiei cu România, din 1918. An de an, susţinuţi din gros, şi financiar, şi ideologic, şi logistic de către patronii politici de la Bucureşti, promotorii lichidării statalităţii moldoveneşti flutură pe străzile Chişinăului steagurile unui stat străin, scandează slogane xenofobe, mărşăluiesc de rând cu grupările neonaziste române şi sfidează în mod obraznic identitatea moldovenească a populaţiei Republicii Moldova", a comentat pe blogul său şi deputatul comunist Igor Dodon, unul dintre fruntaşii opoziţiei, al cărui nume este luat în calcul atunci când se vorbeşte despre posibili succesori ai lui Vladimir Voronin.
În opinia lui Dodon, "în orice altă ţară din lume, vinovaţii de subminarea statalităţii şi identităţii ar fi fost aspru pedepsiţi conform legii şi supuşi oprobriului public".
"Este revoltător faptul că permitem să fim mutilaţi identitar în aşa hal de către vecini. Şi este dramatic să regăsim în rândurile noastre, ale moldovenilor, Iude cumpărate cu 30 de arginţi, 'idioţi docţi utili', racolaţi cu timpul, care s-au angajat să îndoctrineze poporul nostru cu ideea de 'românism basarabean' ", scrie acesta, citat de UNIMEDIA.
În replică la marcarea zilei de 27 martie, Dodon propune un nou slogan pentru moldovenii de pe ambele maluri ale Prutului. "Să le răspundem cu un slogan şi cu o campanie care pune accent pe identitatea noastră naţională, de moldoveni, care ne leagă de moldovenii din Moldova de peste Prut. Nu vom spune 'România - pământ moldovenesc!', ci vom spune 'Unire, moldoveni!'. Să redeşteptăm identitatea moldovenilor din România, să ne apropiem spiritual, să ne regăsim ca două părţi separate ale aceluiaşi popor - poporul moldovensc", îndeamnă politicianul pe blogul său.
La 27 martie 1918, Sfatul Ţării a decis, cu majoritatea voturilor exprimate, semnarea Actului de Unire a Basarabiei cu România. Pentru unire au votat 86 de membri din cei 135 de deputaţi prezenţi la şedinţa Sfatului Ţării. Actul de Unire fost semnat de preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ, vicepreşedintele Pantelimon Halippa şi secretarul Ion Buzdugan.
Birou Notarial Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu