luni, 28 martie 2011

Dovedit ştiinţific ce ştiau dermatologii de pe pielea lor: scărpinatul e contagios

birou notarial

Uimitor e ca si maimultele reactineaza la fel ca noi si se apuca sa se scarpine imediat cum vad pe cineva ca o face Uimitor e ca si maimultele reactineaza la fel ca noi si se apuca sa se scarpine imediat cum vad pe cineva ca o face / FOTO: telegraph.co.uk
Scărpinatul, ca şi căscatul, se ia doar uitându-te la cineva, au dovedit-o acum ştiinţific dermatologii de la Wake Forest University School of Medicine din North Carolina. O ştiau de altfel din practica lor dermatologii de cabinet, care se trezeau scărpinându-se după ce-şi vedeau pacienţii făcând acelaşi lucru, dar nici unui cercetător nu-i dăduse până acum prin cap să studieze sistematic de ce. Explicaţia găsită de ei este că creierul devine hipersenzitiv în preajma cuiva care se scarpină şi interpretează eronat orice senzaţie fizică de pe piele ca pe o furnicătură.
Cercetătorii au luat un grup de 25 de voluntari şi i-au pus să se uite la un filmuleţ de cinci minute cu oameni care se scarpină. Au început să se scarpine cu toţii, şi voluntarii sănătoşi, şi cei care sufereau de o dermatită atopică. Descoperirea surprinzătoare este că şi maimuţele reacţionează la fel şi cercetătorii cred că reacţia îşi are originea în trecut, în felul în care am evoluat ca fiinţe care trăiesc în strânsă legătură, în grupuri sociale. Tendinţa imperativă de a te scărpina atunci când îl vezi pe un alt membru al grupului că se scarpină te putea ajuta să identifici infestările cu paraziţi din vreme şi să le opreşti să se mai răspândească, este una dintre teoriile avansate de cercetători, citaţi de telegraph.co.uk.
Birou Notarial Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu