luni, 28 martie 2011

Rebelii libieni au preluat controlul asupra oraşului Ben Jawad

birou notarial

Gaddafi pierde teren în faţa rebelilor Gaddafi pierde teren în faţa rebelilor / FOTO: Grup RC
Oraşul Ben Jawad, care a fost poziţia cea mai avansată a rebelilor din estul Libiei, în prima lor ofensivă spre vest, la începutul lui martie, a fost recucerit de forţele loiale liderului libian Muammar Kadhafi la 6 martie, informează MEDIAFAX.
Luptele s-au soldat atunci cu cel puţin 12 morţi şi peste 50 de răniţi şi au marcat debutul contraofensivei regimului, ale cărui trupe au ajuns până aproape de Benghazi, fieful opoziţiei, la 19 martie. Ulterior, trupele libiene au fost alungate de raidurile coaliţiei internaţionale.
Insurgenţii au explicat că au profitat de atacurile aeriene franceze asupra oraşului Ben Jawad, la ora 9.00 (10.00, ora României), pentru a avansa.
Epave ale tancurilor distruse în cursul acestor raiduri erau vizibile, în timp ce străzile răsunau de tiruri de bucurie ale rebelilor. Mai mulţi insurgenţi au dat foc drapelului libian şi au tras focuri de armă într-un poster al colonelului Kadhafi.
Aproximativ o sută de combatanţi dansau şi cântau "Muammar, eşti un câine, am intrat direct în Ben Jawad".
Un grup de insurgenţi a plecat apoi spre vest, în direcţia Sirt, oraşul natal al lui Muammar Kadhafi, situat la 150 de kilometri distanţă.
După ce au reluat sâmbătă controlul asupra oraşului Ajdabiya, un punct strategic situat la 160 de kilometri sud de Benghazi, şi a localităţii Brega, un centru petrolier aflat la 80 de kilometri spre vest, insurgenţii libieni avansau rapid duminică spre Sirt.
Birou Notarial Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu